torstai 29. elokuuta 2013

Hovin omenapiirakka

Tänään tosiaan nappailin niitä omenoita Vähästäkyröstä, joten niistä syntyi tämä "Hovin omenapiirakka". Resepti on jostain omenakirjasta, jota luin Riinan luona. Riina voipi vaikka kommentoida sen kirjan nimen, jos joitain kirja kiinnostaa. Siinä oli tietoa omena puiden viljelystä ja hoidosta, tietoa omenalajikkeista, sekä muutamia reseptejä :)

Hovin omenapiirakka

Taikina:
100 g voita
1,5 dl sokeria
1 munankeltuainen
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Täyte:
6 omenaa (riippuu toki omenoiden koosta)
40 g voita
0,5 dl fariinisokeria
2 rkl sitruunamehua

Päällys:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja
1 rkl sitruunamehua
1 munankeltuainen
1 munanvalkuainen
1,5 dl kuohukermaa

Ohje:
Vatkaa voi ja sokeri. Lisää joukkoon munankeltuainen.
Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä ne sitten voi-sokeriseokseen.
Painele taikina voideltuun vuokaan.
Pese ja paloittele omenat. Laita kaikki täytteen ainekset kattilaan ja hauduta omenoita sinä.
Levitä jäähtynyt täyte taikinan päälle.
Sekoita juustoon kaikki muut päällyksen aineet, paitsi munanvalkuainen ja kerma. Vaahdota valkuainen ja kerma eri kulhoissa kumpikin.
Sekoita ne sitten varovasti juustoseokseen.
Päällystä piirakka seoksella.
Paista 200'C asteessa noin 25 minuuttia.

Yllä kuivat aineet sekoitettu, alla voi-sokeri odottaa vatkausta.
Voi on hyvä olla huoneenlämpöistä. Näin vatkaus helpottuu. Lisää jauhoseos mukaan pienissä osissa.
Murumaista taikinaa. Reunoille taikinan saat helpoiten, kun teet siitä pieniä palloja ja "litistät" ne reunajo vasten.
Khas näin! Tein pohjasta ja reunoista mahdollsimman ohuet! Jääkaappiin täytettä odottamaan.
Omppuja! Kahta eri lajiketta, mutta nimiä en nyt muista.
Fariinisokeria ei ollut, joten korvasin sen tummalla siirapilla.
Ohjeissa ei ollut sen kummemmin mausteita, mutta lisäsin itse mukaan omenoihin kanelia, kardemummaa ja muskottia.
Vasemmalla valkuainen vaahdotettuna, oikealla juustoseos, alhaalla kermavaahto.
Lisätään vaahdot juustoon ja sekoitetaan hyvin varovasti. Itse sekoitin ensin kerman ja juuston, sitten lisäsin valkuaisen käännellen.
Päällystä piirakka. Muista jäähdyttää omenat! Muuten päällys menee pilalle...
Valmis! Saattoipa olla pari minuuttia turhan kauan uunissa :D Mausta enkä koostumuksesta en osaa nyt sanoa; huomenna pääsen maistamaan ;)

1 kommentti:

  1. Kirja on Anssi Krannilan ja Anne Paalon kirjoittama Omenapuu :)

    VastaaPoista

Kommentoitavaa, ideoita, ehdotuksia? :)